Dlaczego nalewki?

W procesie leczenia staram się używać ziół głównie europejskich, lub takich, które pochodzą z innego rejonu, ale uprawiane są w Europie.Biorę pod uwagę zarówno jakość jak i pochodzenie ziół, dlatego też zioła których używam pochodzą ( w głównej mierze) z  ekologicznych i biodynamicznych upraw. W ten sposób unikam negatywnego wpływu wielu związków chemicznych i pestycydów, zawartych w konwencjonalnie  uprawianych ziołach, na zdrowie pacjenta. Takie podejście zapewnia też minimalny wpływ na ekosystem. Czasami sięgam po zioła z innej strefy klimatycznej, jeżeli jest to niezbędne dla pacjenta i dane zioło pochodzi z zaufanego źródła.

Do leczenia wykorzystuję w głównej mierze tynktury (alkoholowy wyciąg z suszonych ziół) oraz intrakty (alkoholowy wyciąg  ze świeżych ziół) .Są to stężone alkoholowe wyciągi z ziół,  które są dopuszczone przez MHRA (Medicines & Healthcare products  Regulatory Agency) i licencjonowane w ramach europejskiej  dyrektywy dotyczącej tradycyjnych ziołowych produktów leczniczych.

Intraktem nazywamy nalewkę ziołową która jest przygotowana ze świeżego ziela. Tynktura natomiast jest nalewką ziołowa zrobioną z suszonych lub podsuszonych ziół. Intrakty w ziołolecznictwie w przeciwieństwie do tynktur maja więcej ‘witalności” są bardziej" żywe ", w przeciwieństwie do suszonych ekstraktów. Zioła poddawane procesom suszenia tracą wiele występujących nich kompleksów białek, cukrów i tłuszczów - z których niektóre są "denaturowane" (tj zniszczone). Suszone zioła wykazują mniejszą złożoność, przez odwodnienie w wyniku procesów suszenia. Bardzo często suszone zioła wykazują bardzo niska aktywność leczniczą W zależności od procesu suszenia, i przechowywania. Zarówno trynktury jak i intrakty zawierają alkohol.

Dlaczego tynktury i intrakty są lepsze niż suszone zioła?

-1-

Alkohol to jedyny jadalny rozpuszczalnik, który może wyodrębnić i utrzymać wiele naturalnie występujących składników, zioła, które są słabo rozpuszczalne w wodzie, takie jak olejki eteryczne, żywice, balsamy i wiele alkaloidów.

-2-

Alkohol to doskonały naturalny środek konserwujący, który zwiększa trwałość ekstraktów. Tynktury mogą być przechowywane przez długi okresy czasu, nawet lat, bez utraty skuteczności.

-3-

Alkohol ułatwia wchłanianie składników ekstrahowanej rośliny do krwiobiegu

-4-

Tynktury można stosować zewnętrznie jak również wewnętrznie.

-5-

Tynktura może być aplikowana stosunkowo dokładnie, ponieważ mogą one być podawane w kroplach.

Ile alkoholu jest w tynkturach i intraktach ?

Moc alkoholu użytego w ekstraktach waha się od 20% do 90% w zależności od ziela. Na przykład, by w pełni ekstrahować ostre żywice pieprzu kajeńskiego wymagany jest co najmniej 80% alkohol. Ekstrakt pieprzu kajeńskiego wykonany ze słabszego np. 40% alkoholu będzie zawierać mniejsze ilości żywic i pigmentów, a zatem będzie gorszej jakości niż zrobiony z wyższego ekstraktu alkoholu. Zawartość alkoholu w dawce ciekłego ekstraktu jest rzeczywiście bardzo mała. Na przykład, przy 30 kroplach tynktury bądź intraktu (1:1) z Jeżówki (zawartość alkoholu 45% do 50%) wynosi tyle co 1 / 65-ta z puszki piwa lub 1 / 85ta kieliszka (250 ml) wina. Ponadto, jeśli wymieszać te 30 kropli płynnego ekstraktu z Jeżówki w 2 ml wody, mieszanina ta będzie zawierać tylko 0,59% alkoholu.

PAMIĘTAJ!!! Zioła gdy stosowane właściwie, są bardzo bezpieczne. Jednak, trzeba pamiętać, że są one formą medycyny. Nigdy nie należy ich używać do leczenia poważnych problemów medycznych lub przewlekłych objawów bez konsultacji z wykwalifikowanym fitoterapeutą lub lekarzem. Wiele ziół wchodzi w interakcje z lekami, skontaktuj się z nami lub lekarzem bądz farmaceutą, w przypadku gdy zażywasz leki i chcesz je łaczyć z ziołami zakupionymi w naszym sklepie.


Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce cookie.
Ok, rozumiem i akceptuję.