NASZE NALEWKI

Intrakty i Tynktury- dostępne w sklepie wytwarzane są z ziół rosnących na biodymanicznych farmach w południowej częći Anglii. Produkowane są one zgodnie z normą ISO9001: 2015 i certyfikacją ekologiczną oraz zgodnie z zasadami HACCP i GMP. szystkie produkty dostępne na stronie naszego sklepu zostały dopuszczone przez Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych i Wyrobów Medycznych do obrotu na terenie EU na podstawie dyrektywy 2004/24 / WE (Numer licencji MIA/ML 2825)

Proces produkcji odbywa się pod ścisłym nadzorem Naukowej Rady Doradczej złożonej z czołowych naukowców z dziedzin związanych z roślinami. Grupie przewodniczy profesor Sir Kenneth Stuart (były główny doradca medyczny w Commonwealth) oraz profesor Peter Houghton, profesor Philip Calder i profesor Anantan Paradkar (Dyrektor Centrum Inżynierii Farmaceutycznej).

WIĘCEJ O WYKORZYSTANIU ZIÓŁ W LECZENIU I PRAKTYCE MOŻNA PRZECZYTAĆ TUTAJ http://www.pracownia-zielarza.pl/about/


Dlaczego tynktury i intrakty są lepsze niż suszone zioła?

-1-

Alkohol to jedyny jadalny rozpuszczalnik, który może wyodrębnić i utrzymać wiele naturalnie występujących składników, zioła, które są słabo rozpuszczalne w wodzie, takie jak olejki eteryczne, żywice, balsamy i wiele alkaloidów.

-2-

Alkohol to doskonały naturalny środek konserwujący, który zwiększa trwałość ekstraktów. Tynktury mogą być przechowywane przez długi okresy czasu, nawet lat, bez utraty skuteczności.

-3-

Alkohol ułatwia wchłanianie składników ekstrahowanej rośliny do krwiobiegu

-4-

Tynktury można stosować zewnętrznie jak również wewnętrznie.

-5-

Tynktura może być aplikowana stosunkowo dokładnie, ponieważ mogą one być podawane w kroplach.


Ile alkoholu jest w tynkturach i intraktach ?

Moc alkoholu użytego w ekstraktach waha się od 20% do 90% w zależności od ziela. Na przykład, by w pełni ekstrahować ostre żywice pieprzu kajeńskiego wymagany jest co najmniej 80% alkohol. Ekstrakt pieprzu kajeńskiego wykonany ze słabszego np. 40% alkoholu będzie zawierać mniejsze ilości żywic i pigmentów, a zatem będzie gorszej jakości niż zrobiony z wyższego ekstraktu alkoholu. Zawartość alkoholu w dawce ciekłego ekstraktu jest rzeczywiście bardzo mała. Na przykład, przy 30 kroplach tynktury bądź intraktu (1:1) z Jeżówki (zawartość alkoholu 45% do 50%) wynosi tyle co 1 / 65-ta z puszki piwa lub 1 / 85ta kieliszka (250 ml) wina. Ponadto, jeśli wymieszać te 30 kropli płynnego ekstraktu z Jeżówki w 2 ml wody, mieszanina ta będzie zawierać tylko 0,59% alkoholu.

PAMIĘTAJ!!! Zioła gdy stosowane właściwie, są bardzo bezpieczne. Jednak, trzeba pamiętać, że są one formą medycyny. Nigdy nie należy ich używać do leczenia poważnych problemów medycznych lub przewlekłych objawów bez konsultacji z wykwalifikowanym fitoterapeutą lub lekarzem. Wiele ziół wchodzi w interakcje z lekami, skontaktuj się z nami lub lekarzem bądz farmaceutą, w przypadku gdy zażywasz leki i chcesz je łaczyć z ziołami zakupionymi w naszym sklepie.


Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce cookie.
Ok, rozumiem i akceptuję.